Latest Posts

Topic: weak AI

waldecker
Avatar
Joined: 2020-05-31, 21:15
Posts: 49
Ranking
Pry about Widelands
Location: Waldeck
Posted at: 2022-03-24, 16:24

AI is very weak in Build widelands_1.1~bzr10211-202203232002. Does not build Lumberjack/Woodcutter or Quarry, at least not before materials run out on time. Checked in different maps.


Yesterday I stood before an abyss, today I'm one step further

Top Quote
hessenfarmer
Avatar
Joined: 2014-12-11, 23:16
Posts: 2161
Ranking
One Elder of Players
Location: Bavaria
Posted at: 2022-03-24, 23:16

this was due to a bug in postloading, which ahs been fixed today in master (I just checked it is working correctly there).

(the same bug that caused geologists not to find anything)


Top Quote
tothxa
Avatar
Joined: 2021-03-24, 12:44
Posts: 159
Ranking
At home in WL-forums
Posted at: 2022-03-25, 01:51

hessenfarmer wrote:

this was due to a bug in postloading, which ahs been fixed today in master (I just checked it is working correctly there).

(the same bug that caused geologists not to find anything)

Do you think postloading is fixed for good now? I didn't have time to test it while I was working on my hotspot-fixing program, so I didn't even try updating my local master while the first PR was open. I also didn't want to update the beta flatpak, so an update is way overdue.


Top Quote
hessenfarmer
Avatar
Joined: 2014-12-11, 23:16
Posts: 2161
Ranking
One Elder of Players
Location: Bavaria
Posted at: 2022-03-25, 10:34

tothxa wrote:

hessenfarmer wrote:

this was due to a bug in postloading, which ahs been fixed today in master (I just checked it is working correctly there).

(the same bug that caused geologists not to find anything)

Do you think postloading is fixed for good now? I didn't have time to test it while I was working on my hotspot-fixing program, so I didn't even try updating my local master while the first PR was open. I also didn't want to update the beta flatpak, so an update is way overdue.

Well at least it has no more obvious bugs (i.e. geologists work, only tribes used are loaded, Ai works as expected, help is like it should be) so it seems the load order is correct and complete now.


Top Quote
waldecker
Avatar
Joined: 2020-05-31, 21:15
Posts: 49
Ranking
Pry about Widelands
Location: Waldeck
Posted at: 2022-03-29, 10:15

Still AI is weak (1.1~bzr10224-202203280331~ubuntu20.04.1) does not build Quarry and starts building Lumberjack/Woodcutter when materials have already run out


Yesterday I stood before an abyss, today I'm one step further

Top Quote
hessenfarmer
Avatar
Joined: 2014-12-11, 23:16
Posts: 2161
Ranking
One Elder of Players
Location: Bavaria
Posted at: 2022-03-29, 14:23

can you provide a replay?
which map did you play?
which start condition?


Top Quote
waldecker
Avatar
Joined: 2020-05-31, 21:15
Posts: 49
Ranking
Pry about Widelands
Location: Waldeck
Posted at: 2022-03-29, 15:29

How do I create a replay? I can provide a saved game. Map was Castle of Warren - Both Players Barbarians, Headquarters, Autocrat


Yesterday I stood before an abyss, today I'm one step further

Top Quote
hessenfarmer
Avatar
Joined: 2014-12-11, 23:16
Posts: 2161
Ranking
One Elder of Players
Location: Bavaria
Posted at: 2022-03-29, 15:32

there is a folder replays in the same folder where the folder savegames is located. Inside the replays folder you will find a file with the file extension .wgf and one matching with the extension .wgf.wrpl we need both files to replay a match.


Top Quote
waldecker
Avatar
Joined: 2020-05-31, 21:15
Posts: 49
Ranking
Pry about Widelands
Location: Waldeck
Posted at: 2022-03-29, 15:46

I found the folder, there are 500+ files in it. Last one is from January 1st.


Yesterday I stood before an abyss, today I'm one step further

Top Quote
kaputtnik
Avatar
Joined: 2013-02-18, 20:48
Posts: 2152
Ranking
One Elder of Players
Location: Germany
Posted at: 2022-03-29, 18:55

Some add-ons disable creating of replays. Please check that.

But i have also the feeling that the AI was stronger some time ago. Maybe because i got stronger in playing face-grin.png No, AI takes very very long to train soldiers. Often, (nearly always) they have none soldier trained when i met them. But i didn't watched the replays or investigated this.


Top Quote